9th SLE Justice (Poem)_NoRestriction

Information's | Monday, 3 May 2021

 Prepared By

Ehthashamuddin. J. Sheikh, M.A., M.ED, IIST

# 116, T.K.A.R Building, G. Block, Champion Reef’s (P.O), Kolar Gold Fields, Kolar District, Karnataka State.

Mobile Number: - 9738483214 

Poem: - 5

Justic

Praveen Kumar

I. Four alternatives are given. Choose the best alternative: -

1) ………….. still govern our lives.

A] Values                   B] love                        C] truth                                   D] justice

2) ……… ensures an exploitations – free life.

A] love                       B] justice                   C] truth                                   D] nobleness

3) Justice has survived the test of time only because of it’s ………….. strength.

A] coherent                 B] truth                       C] inherent                            D] love

4) Exchanging Justice for money is a ……….. gain through loss.

A] distressing            B] profit                      C] money                                D] justice

5) Justice is still like ………..

A] trade                      B] rock                       C] ice                                      D] thoughts

6) Justice is shackled to …………

A] money                   B] greed                     C] mud                                   D] rock

7) Justice has lost in thick ………. of lightless.

A] trade                      B] night                      C] morning                             D] jungle

8) Human life is based on certain …………..

A] customs                 B] values                    C] traditions                           D] culture

9) Getting Justice for money become ………..

A] loss                        B] trade                     C] profit                                  D] inherent right

10) Begotten means ………….

A] profit                     B] exchange               C] earned                               D] loss

11) Justice is lost in thick Jungle like ………..

A] dog                        B] rat                         C] cow                                    D] rabbit

12) Shackled means ………….

A] reached                  B] earned                    C] chained                             D] survived

13) Justice is like ………… caught in lion’s lair

A] rat                          B] rabbit                     C] deer                                   D] cat

14) The opposite of inherent is ………..

A] acquired               B] herant                     C] required                             D] injustice 

15) A distressing gain through ………..

A] profit                    B] lose                        C] wrong                                D] right

II. Answer the following questions:-

1. Why Justice has turned to trade?

Ans.: Justice is one such value that ensures an exploitation free life. However, unfortunately, in the present days, justice has become a commodity of sale for some people. Though there are immoral attacks on justice, it has survived the test of time only because of its inherent strength.

2. What is bound in mud? For which it’s compared?

Ans.: Gold strains are bound in mud. Justice though wrapped in black packs in dark hall of race for survival like the one this justice is compared to gold strains bound in mud until exploited.

3. Where Justice is lost? How it’s compared?

Ans.: Justice is lost in thick jungle of lightless night. It is compared to the rat, which is caught in sack of death.

4.  What happened to justice in the present days?

Ans.: In the present days, justice has become a commodity for sale for some people. However, there are immoral attacks on justice; it has survived the test of time only because of its inherent strength.

5. How justice is wrapped?

Ans.: Justice is packed in black pack where there is no light like a dark hall of race for survival.

6. Why poet says there is no easy way to charm the soul of justice?

Ans.: Justice is  a inherent  right.  It  cannot  be exchanged  for  money.  It’s  a  truth  based  on impartialities. Now a day’s justice is reduced to trade. It is cool like ice and still like rock. Therefore, the poet says there is no easy way to charm the soul of justice.

7. How the Human life is based on Justice?

Ans.: Human life is based on certain values. Values still govern our lives. Justice is one such value that ensures an exploitation free life.

8. Why justice cannot be charmed?

Ans.: Justice is cool like ice and still like rock. Therefore, there is no easy way to charm the sour of justice and justice earned through hardship is not justice.

9. Why poet says that justice is as Gold Stains bound in mud?

Ans.: Gold strains are bounded in earth. It is highly valuable. However, man exploits it. In this way, justice is also valuable but man exploits it for his selfish end.

10. What the poet said in the last stanza?

Ans.: The poet said that justice is like deer, caught in lion’s lair, she never reaches self by herself. Justice with no heart for truth, justice with no dash for right cause is justice dead indeed.

III Readeach of the following extracts and answer the questions given below:

1. “A distressing gain through loss”

a. Who said this?

Ans.: Praveen Kumar said this. 

b. Why did she say so?

Ans.: Getting justice for money is like earning profit dishonestly to fill the loss. The poet feels that getting justice for money become trade.

2. “Like Gold Strains bound in mud”

a. Who is the poet of this poem? Ans.: Praveen Kumar is the poet.

b. Why Gold strains bound in mud?

Ans.: Gold is taken out from the mud. However, justice is kept in dark hall of race of wrapping in  black  packs  like  those  that  gold  strains  bound  in  mud.  However,  it  is  exploiting.  Poet compares the justice with gold bound in mud.

3. “While hardship makes her no more justice”

a. Who does ‘Her’ refer to? Ans.: ‘Her’ refers to Justice.

b. Why justice is getting through hardship?

Ans.: It is not easy to get justice. Working hard to get justice makes injustice. Therefore, the poet wanted to heighten his idea about justice.

4. “Lost in thick jungle of lightless night”

a. Who said this?

Ans.: Praveen Kumar said this.

b. Why justice is lost in the thick jungle?

Ans.: Justice is lost in thick jungle of lightless nigh like a rat caught in the sack of death. The poet means that we cannot het justice in good path.

5. “She never reaches self by herself”

a. Who does ‘She’ refer to? Ans.: ‘She’ refers to Justice.

b. Why justice cannot be reach by herself?

Ans.: Justice is caught in Lion’s liar. Justice cannot reach self by itself. The greedy people corrupted Justice. This status of justice worries the poet.

6. “Justice with no heart for truth”

a. Who said this?

Ans.: Praveen Kumar said this.

b. What does ‘Heart for Truth’ refer?

Ans.: According to the poet, he feels sorry that there is no justice, and it is not racing for right cause, justice is dead

**********


Previous
Next Post »

No comments:

Post a comment

Copyright © Information's. All rights reserved.